Subdomeniu, cum se abordează pentru a nu afecta optimizarea SEO

Subdomeniu, cum se abordează pentru a nu afecta optimizarea SEO. Să presupunem că aveți un website. Doriți să separați un conținut masiv într-un subdomeniu.

Sau poate aveți un website cu subdomenii pe care trebuie să le promovați. În ambele cazuri, trebuie să știți ce să faceți pentru o optimizare SEO înțeleaptă. Țineți cont de faptul că o optimizare SEO a subdomeniilor nu este foarte ușoară.

În acest articol de pe blog vă vom explica ce sunt subdomeniile. De ce este posibil să aveți nevoie de ele și cum să le promovați într-o căutare. Sunt date care vă vor ajuta în viitoarea strategie de marketing digital.

Ce este un subdomeniu

Un subdomeniu este un subset al website-ului dvs. Servește la organizarea sau împărțirea conținutului website-ului dvs. în secțiuni distincte. Dar cum este legat de domeniu?

Cu mult timp în urmă, în vremea ARPANET, numele de domenii, așa cum le cunoaștem azi, nu existau. În schimb, toate directoarele din rețea erau marcate cu numere de cod, adrese IP. Asta ar fi trebuit să folosiți în anii ’70 pentru a ajunge la Instagram – 52.45.71.129 sau Facebook – 69.171.234.21.

Articole recomandate:

Cu toate acestea, în anul 1983, Paul Mockapetris a inventat conceptul de DNS (Domain Name System). Este sistemul pe care îl folosim cu toții chiar și în prezent.

Ideea principală a DNS se află în structura sa ierarhică asemănătoare arborelui. De la domeniul principal la subdomenii.

Domeniul principal se numește Top-Level Domain (TLD), domeniu de nivel superior. Numele website-ului dvs. unic ar fi Second-Level Domain (SLD) domeniu de nivel secundar. Un subdomeniu, la rândul său, este un domeniu de nivelul al treilea.

În ceea ce privește domeniile de nivel superior, există multe printre acestea. De exemplu, .net, .org, .edu, .gov și cele regionale: .ro, .ru, .es etc.

Domeniul al doilea este ceea ce face ca adresa dvs. de pe website să fie unică. Subdomeniile pot avea orice nume personalizat: blog., ajutor., magazin., online. etc.

Dacă aveți deja un domeniu înregistrat puteți crea gratuit un subdomeniu. Trebuie să vă actualizați înregistrarea cu informațiile legate de crearea unui domeniu de nivel 3. Să ne dăm seama când aveți nevoie de un asemenea subdomeniu.

Cazuri de utilizare a unui subdomeniu

Aveți nevoie de un subdomeniu dacă aveți mai multe tipuri de conținut sub același domeniu. În consecință, utilizatorii dvs. sunt încurcați și confuzi. Mai există situația în care bucăți de conținut încep să se stânjeneze reciproc în căutări.

1. Când doriți să separați conținutul în funcție de regiune

Poate aveți o afacere de franciză cu servicii SEO, având birouri în diferite țări sau orașe. Doriți să promovați anumite obiecte sau oferte SEO într-o anumită zonă.

Subdomeniile vă vor ajuta să împărțiți cuvinte cheie și legături locale pentru diferite regiuni. Astfel, acestea nu se vor suprapune și nu vor concura între ele.

Un subdomeniu poate fi util și pentru un website informațional.

De exemplu, Wikipedia arată conținut pentru fiecare țară dintr-un subdomeniu specific. Google preferă website-urile cu ccTLD (Country-Code Top-Level Domains). Fiecare versiune regională este pusă pe un domeniu separat.

Pentru a face acest lucru trebuie să cumpărați fiecare domeniu separat.

Vreți să luați o decizie asupra subdomeniilor regionale sau a domeniilor de țară? Ar trebui să luați în considerare toate aspectele, atât cele pro, cât și cele contra. Ce este mai ușor de implementat, ce consumă mai puțin timp etc.

2. Când doriți să distingeți conținutul în funcție de scopul său

Unele website-uri includ diverse tipuri de informații. Catalog de produse, blog, forum, bază de date, zona de membri pentru utilizatorii înregistrați etc.

Toate aceste conținuturi pot avea informații diferite și pot include diferite funcționalități și baze de date. În acest caz, subdomeniile sunt folosite pentru a le separa unele de altele.

Uitați-vă la subdomeniile unui plugin WooCommerce. Aceasta este o platformă de comerț electronic personalizabilă a afacerilor mici și mijlocii. Se folosește pentru a crea magazine online, extrem de căutate în zilele noastre.

În același mod, poate fi necesar să vă separați diferitele secțiuni. De ajutor, (help.instagram.com), magazin (store.nytimes.com) sau blog (blog.hubspot.com).

Puteți arunca o privire asupra unor liste a celor mai populare subdomenii. Vă faceți o idee de ce oamenii creează subdomenii.

3. Când trebuie să împărțiți categoriile de produse

Website-urile de comerț electronic sau comercianții cu amănuntul oferă mai multe categorii de articole. De exemplu, retailer-ul chinez AliExpress are mai multe niveluri de subdomenii. Atât pentru țări, cât și pentru categorii de articole.

Cert este că e mai ușor să rulați un website mare atunci când este împărțit în subdomenii. Astfel, subdomeniile pot fi gestionate de persoane diferite. Fiecare echipă este responsabilă pentru o categorie sau regiune separată.

4. Când doriți să categorizați un volum imens de conținut

Subdomenii pentru diferite grupuri de produse pe website-urile de comerț electronic. Este similar cu a avea domenii de nivel 3 pentru mai multe blocuri de conținut pe platforme mass-media.

5. Subdomeniu când aveți o versiune mobilă a website-ului sau o aplicație

Versiunea mobilă a unui website este practic un website diferit. Atrage trafic organic diferit folosind alte canale de achiziție. Așadar, care este modalitatea de a satisface nevoile utilizatorilor de telefonie mobilă? Cum puteți urmări toate datele necesare?

Simplu! Creați un subdomeniu „m.”. De exemplu, m.hm.com, m.imdb.com, m.olx.ro și multe alte variante. Rețineți, însă că Google recomandă utilizarea unui web design receptiv.

Este mai ușor pentru dezvoltatori să-l implementeze și să-l mențină. Astfel, nu se creează dificultăți suplimentare în  cazul motoarelor de căutare.

De asemenea, veți avea nevoie de un subdomeniu pentru aplicațiile de marcă. Nu uitați nici de versiunile web ale aplicațiilor: web.whatsapp.com, web.skype.com etc.

6. Când doriți să testați lucruri noi pe website

Un avantaj al subdomeniior este că le puteți utiliza pentru testarea unui nou design sau a unui nou CMS. Testarea unui nou CMS nu va influența în niciun fel activitatea domeniului principal.

Puteți lansa un motor nou pentru subdomeniul dvs. Puteți testa toate caracteristicile acestuia și aflați cât de aplicabil și funcțional este pentru website.

De asemenea, puteți ajusta CMS la cerințele speciale ale serviciului de hosting. Toate testele au fost efectuate pentru satisfacția dvs. maximă?

Puteți să o mutați în domeniul principal sau pe întregul website. În timpul acestor teste website-ul funcționează fără întreruperi, generând trafic și venituri.

Subdomeniile de testare sunt de obicei securizate printr-o parolă. Astfel, nici motoarele de căutare, nici utilizatorii nu pot accesa acea zonă.

De asemenea, este închis pentru roboții serviciilor care execută audituri de website-uri. Asta înseamnă că nu puteți utiliza un audit SEO automat pentru a scana subdomeniile de testare.

Optimizarea SEO a unui subdomeniu

Subdomeniile și domeniul dvs. sunt website-uri diferite. Definește întreaga strategie SEO pentru subdomenii. Să o rezolvăm pas cu pas.

Setări pentru subdomenii

Trebuie să vă înregistrați fiecare dintre subdomeniile dvs. în panourile webmaster-ului, separat. Există instrucțiuni de la Google despre modul de trimitere a proprietăților website-ului în consola de căutare.

Cu ajutorul unui plugin Google Analytics puteți urmări întregul website. Cu toate acestea, puteți seta obiective, filtre, obținând rapoarte în special pentru subdomeniile dvs.

Strategia de conținut

Textele identice din domeniu și subdomeniu reprezintă un conținut duplicat. Nu are rost să realizați un subdomeniu dacă nu aveți suficient conținut unic. Sau dacă acesta nu diferă cu mult față de cel pe care îl aveți pe domeniul principal.

Doriți să reduceți duplicatele de conținut comun? De exemplu, pagina de destinație care prezintă un produs pentru diferite regiuni? Puteți să utilizați rel=”canonical” pentru a afișa pagina cu prioritate.

După ce ați creat o nouă pagină în subdomeniul dvs. nu uitați să o conectați la domeniu. Asigurați-vă că o adăugați pe sitemap-ul website-ului, astfel încât aceasta să fie indexată mai repede.

Backlink

Va trebui să creați de la zero un profil de backlink. Backlink-urile domeniului principal nu răspândesc autoritatea în subdomenii.

De altfel, uneori subdomeniile diferă dramatic de domeniul principal. Proiect independent, tip de produs specific etc. Motiv pentru care backlink-urile ar trebui să provină și din surse tematice diferite.

Nuanțe tehnice în legătură cu un subdomeniu

  • veți avea nevoie de fișiere robots.txt diferite pentru fiecare subdomeniu. Rețineți că fișierul www.robots.txt nu va fi valabil pentru niciun alt subdomeniu sau domeniu principal;
  • veți avea nevoie de hărți XML separate;
  • adăugați atributul hreflang pentru subdomenii în diferite limbi;
  • Google trebuie să vă indexeze subdomeniile mai rapid. Asigurați-vă că vă conectați principalul domeniu și subdomenii. Nu vă așteptați ca domeniul să ajute subdomeniile să devină mai căutate. Optimizarea SEO pentru ele sunt proiecte separate și ar trebui să înceapă de la zero.

Subdomeniile pot dăuna optimizării SEO?

John Muller de la Google susține că motorul știe cât de strâns legate sunt subdomeniile și domeniul lor. Dar, din punct de vedere tehnic, sunt diferite website-uri.

Luați website-urile create ca subdomenii pentru .wordpress.org. Răspunde la întrebarea dacă un subdomeniu poate dăuna SEO-ului domeniului dvs. Răspunsul este „nu”, dacă jucați corect.

Dacă aveți subdomenii malware Google poate eticheta întregul domeniu ca fiind dăunător.

De asemenea, poate încercați să împingeți subdomeniile/domeniul în căutarea acelorași întrebări. Google vă poate penaliza domeniul.

Cel mai rău scenariu este atunci când găsiți subdomenii indexate de care nu aveți cunoștință. Acestea vin cu un conținut duplicat sau cu teste. Sunt cu adevărat dăunătoare și greu de găsit.

Concluzie

Nu creați subdomenii fără un motiv bine întemeiat. Decideți de ce aveți nevoie de ele. Care este obiectivul pentru crearea lor și cum aveți de gând să îl atingeți.

Poate că sunteți un specialist SEO și aveți un website cu subdomenii la care să lucrați. Analizați de ce au fost create în primul rând. Funcționează bine? Își îndeplinesc scopul inițial? Trebuie să fie mai eficiente?

Din nou, asigurați-vă că ascundeți toate subdomeniile tehnice sau cele care conțin informații confidențiale. Acestea nu trebuie să ajungă în vizorul diverselor motoare de căutare. Dacă aveți o forță de muncă suficient de mare pentru a menține subdomeniile, rămâneți cu ele.

Lasă un comentariu