Sitemap, cum se poate realiza!

Sitemap, de ce aveți nevoie de sitemap? În optimizare SEO, harta unui website joacă un rol important pentru motoarele de căutare.

Când nu sunteți sigur de indicații, cel mai sigur este să vă uitați la un anumit loc de pe hartă. Vă dați seama cum să ajungeți acolo folosind navigarea geografică.

Același lucru este valabil și pentru roboții de căutare. Atunci când vă scanează website-ul, aceștia încep cu sitemap-ul. Doriți să aveți un conținut scanat, indexat și accesat?

În acest caz e indicat să aveți o asemenea hartă pe website-ul dvs.

La ce ne referim când discutăm despre sitemap

Sitemap este un fișier cu o listă a tuturor acelor pagini web accesibile pentru crawlere sau utilizatori. Poate părea ca un cuprins al unei cărți, cu excepția capitolelor care în cazul nostru sunt link-urile.

Există două tipuri principale de hărți: HTML și XML.

O hartă HTML este o pagină web care listează link-uri. De obicei, acestea sunt link-uri către cele mai importante secțiuni și pagini ale website-ului.

Harta HTML este concepută în principal pentru oameni și nu pentru roboți. Ajută la navigarea rapidă prin secțiunile principale ale website-ului.

O hartă XML este un fișier XML (de exemplu, sitemap.xml), care se află în folder-ul root al website-ului. Sitemap-ul este creat în format XML și permite specificarea legăturilor, prioritatea scanării și frecvența.

Fișierele XML arată cam la fel.

Există o valoare de optimizare SEO excelentă care se ascunde în spatele unui aspect atât de neatrăgător. Este instrumentul care ajută roboții de căutare să înțeleagă logica website-ului dvs.

De asemenea, este modul în care reușesc să găsească un conținut nou pe acesta. Din acest motiv ne vom concentra asupra acestui tip de hartă în prezentul articol de pe blog.

Analizăm toate avantajele oferite de sitemap XML. Vom afla cum să vă satisfaceți nevoile și să respectați regulile motorului de căutare.

Care sunt avantajele unui sitemap XML

După cum ați aflat deja, o hartă este un fișier cu informații despre paginile care trebuie indexate. Este cu siguranță locul potrivit unde ar trebui să enumerați paginile web ale website-ului dvs.

În acest mod puteți informa motoarele de căutare ca Google sau Bing despre conținutul dvs. Le ajutați să găsească exact ceea ce au nevoie.

Mai mult, poate furniza metadate valoroase ale paginii. Ultima pagină de actualizare, frecvența de actualizare și nivelul de importanță al paginii în ierarhie.

Puteți beneficia de adăugarea unei hărți în website și nu veți fi penalizați niciodată pentru că aveți una. Acesta este deja un motiv suficient de bun pentru a crea una, nu?

Dar nu acesta este singurul avantaj. Iată mai multe beneficii de a avea o hartă XML pe website-ul dvs.:

 • sitemap-urile XML ajută motoarele de căutare să înțeleagă ce ați dori să indexați pe website. Vor acorda prioritate procesului de accesare la scanare. Vor indica paginile cel mai puțin importante în ordinea scanării. Este un proces deosebit de important pentru website-urile voluminoase;
 • o hartă poate ajuta website-ul să se redreseze dacă paginile au fost „lovite” de actualizarea Google Panda. Utilă în special pentru website-urile mari;
 • dacă website-ul dvs. are o structură de director profundă. Sitemap-ul va acționa ca un ghid pentru motoarele de căutare. În acest mod, nu vor pierde conținutul valoros pe care îl puteți oferi;
 • aveți un website nou? Adăugarea unei hărți e o modalitate bună de a permite roboților de căutare să știe despre el. Astfel, acesta va fi indexat în consecință, ajungând la cunoștința întregii lumi care caută respectivele date;
 • sitemap-urile vă ajută să controlați indexarea anumitor pagini din Google Search Console.

O hartă XML este asistentul dvs. legal în confirmarea drepturilor unei strategii de content marketing. Menționează timpul de publicare și actualizare al paginii.

De câte hărți aveți nevoie și cum să o creați pe cea potrivită

Înainte de a crea o hartă vă puteți întreba de câte aveți nevoie. De obicei, una este suficientă. Aveți un fișier mai mare de 10 MB sau mai mult de 50.000 de adrese URL? Doriți să urmăriți separat paginile dvs. în Search Console?

Este mai bine să îl împărțiți în mai multe sitemap-uri. De asemenea, dacă aveți subdomenii, veți avea nevoie de sitemap-uri separate. Pur și simplu pentru că nu puteți include pagini de subdomeniu în harta root.

Pentru a trimite toate hărțile la Google simultan, puteți crea un fișier index cu toate.

Ce este un fișier index sitemap?

Un fișier index sitemap este un fișier care conține multe hărți, ajutând la gestionarea acestora. Servește ca un director ce oferă motoarelor de căutare informații despre paginile website-ului în format XML. Un fișier index sitemap nu poate lista alte fișiere index sitemap.

Acesta enumeră doar fișiere sitemap.

Doriți să vă îmbunătăți indexarea? Descrieți conținutul greu de analizat folosind extensia XML pentru videoclipuri, imagini SEO și știri. Acestea sunt acceptate de către Google.

Există 3 moduri de a crea o hartă pentru un website:

 • manual (necesită timp și abilități tehnice speciale);
 • utilizarea de plugin-uri WordPress speciale pentru crearea sitemap-urilor precum Google XML Sitemap;
 • utilizarea unui generator gratuit de hărți. De obicei, toate opțiunile gratuite au un număr limitat de pagini.

Etichetele hărții XML și setările lor

Formatul protocolului sitemap este realizat din etichete XML. Ați decis să creați manual o hartă sau să completați singur setările? Ar trebui să știți cum să setați aceste etichete în mod corect.

Iată câteva dintre cele mai comune etichete XML:

 • <sitemapindex>: o etichetă părinte la începutul și sfârșitul fișierului;
 • <sitemap>: o etichetă părinte pentru fiecare fișier sitemap. În același timp, această etichetă este o etichetă copil în raport cu eticheta index sitemap;
 • <url>: conține adresa URL și alte elemente;
 • <loc>: URL-ul paginii în sine;
 • <changefreq>: cât de des se poate schimba această pagină;
 • <priority>: prioritatea elementelor structurale. Ajută la determinarea paginilor cu prioritate de scanare mai mare;
 • <lastmod>: ultima dată când a fost actualizat conținutul paginii.

Asigurați-vă că utilizați aceeași sintaxă atunci când specificați o adresă URL. De asemenea, fișierele sitemap trebuie să fie codificate UTF-8.

Cum să setați prioritatea și frecvența sitemap-ului

Pentru a da prioritate la scanarea pe pagină ar trebui să setați prioritatea și frecvența pentru căutare. Astfel, ei vor înțelege ce conținut considerați mai important în raport cu altele. Cunoașteți deja acele etichete XML: <priority> și  <changefreq>.

Pentru a stabili „priority” utilizați eticheta <priority>. Aceasta specifică prioritatea unui URL în raport cu celelalte adrese URL de pe website-ul dvs. Valorile valabile sunt cuprinse între 0.0 și 1.0.

Pentru a seta frecvența utilizați eticheta <changefreq>. Aceasta semnalizează cât de des e probabil să fie actualizată pagina. De exemplu, întotdeauna, în fiecare oră, zilnic, săptămânal, lunar, anual sau niciodată.

Pentru pagina principală se recomandă utilizarea priorității „1.0” (adică 100%) și a frecvenței „zilnice”.

Când vine vorba de secțiunile principale sau paginile promovate utilizați prioritatea „0.8-0.6”. De asemenea, pentru frecvență folosiți varianta „săptămânal”.

Pentru pagini cu prioritate inferioară, de exemplu pagini de forum, utilizați prioritatea „0.6-0.4”. În acest caz, puteți seta frecvența „săptămânal” sau „lunar”.

Încercați să nu setați prioritate egală pentru toate paginile deoarece nu arată ca date pentru crawlere. Rețineți că prioritatea este relativă. Arată importanța paginii în raport cu celelalte pagini ale website-ului dvs.

Cum se validează și se plasează pe website sitemap-ul

După ce ați creat harta dvs., verificați validitatea acesteia. Pentru a face acest lucru adăugați fișierul sitemap la website-ul dvs. Utilizați un client FTP, de exemplu, Total Commander sau FileZilla.

După ce ați introdus fișierul sitemap în folder-ul root al website-ului, trimiteți-l la Google Search Console (GSC). De asemenea, puteți utiliza unele dintre instrumentele gratuite pentru a valida harta dvs.

Vă puteți asigura că funcționează așa cum vă doriți.

Asigurați-vă că sitemap-ul nu are pagini care redirecționează. De asemenea, acordați atenție unor eventuale pagini ce nu sunt selectate ca principale în eticheta canonică. În plus, adresele URL nu trebuie duplicate.

Dacă raportul sitemap conține erori, vă rugăm să le corectați mai întâi. Este important să trimiteți un sitemap ajustat la GSC.

Apoi, adăugați referința sitemap-ului la fișierul dvs. Robots.txt. În acest fel, crawlerele vor putea găsi harta website-ului dvs.

Nu doriți să permiteți ca o parte din pagini să fie indexate prin intermediul robots.txt? Utilizați meta tag-ul „noindex”? În aceste situații nu includeți respectivele pagini în fișierul alocat pentru sitemap.

Concluzie

Felicitări! Ați încheiat ceea ce noi numim cursuri SEO gratuite de realizare a unui sitemap. Acesta e în concordanță cu celelalte oferte SEO pe care vi le putem oferi. Ca o notă finală, vrem să vă lăsăm cel mai important sfat pe care îl deținem.

Doriți ca „drumeția” prin website-ul dvs. să fie valoroasă atât pentru motoarele de căutare, cât și pentru utilizatori? Încercați să le oferiți o hartă corectă. Cu siguranță ar trebui să știți cum să o realizați după acest mini-curs.

Nu există magie în această activitate de servicii SEO. Important este să urmați îndeaproape recomandările noastre prezentate în acest articol.

Desigur, nu garantează indexarea de către motoarele de căutare, dar vă crește foarte mult șansele!

Nu uitați de opțiunea de a beneficia de un audit SEO. Este deosebit de important pentru orice proprietar de website care dorește performață. Strategia de marketing digital se bazează și pe asemenea date, pe link building dar și promovare web.

Lasă un comentariu